Ziarno kukurydzy, ze względu na smak i wartości odżywcze, stosowane jest w żywieniu zwierząt hodowlanych. Najchętniej pasza ta, podawana jest kurom nioskom, zwłaszcza w formie gniecionej, gdyż zawarty w ziarnie barwnik, korzystnie wpływa na kolor tuszki i żółtka jaja kurzego, wpływając nie tylko na smak, ale przede wszystkim cenę produktu.
Choć ziarno kukurydzy ma wiele zalet, ma również wady. Największa z nich jest mała odporność na wilgoć, przez co istnieje duże prawdopodobieństwo, że dojdzie na nich do rozwoju pleśni i grzybów, które może stanowić ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia zwierząt, dlatego coraz chętniej podawane jest kiszona kukurydza.
Kukurydza kiszona dla zwierząt. Wady i zalety podawania kiszonek zwierzętom.
Kukurydza kiszona to częsty dodatek paszowy, polecany głównie dla krów. Duża zawartość białka wpływa na zwiększenie laktacji. Regularnie podawana kiszonka, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, namnaża pożyteczne bakterie oraz wzmacnia mięśnie żwacza, zwłaszcza u cieląt.
Ze względu na wysoką kaloryczność kukurydzy, należy podawać ją z rozsądkiem, aby nie doprowadzić do otłuszczenia zwierząt. Taka sytuacja obniży jakość mięsa i może doprowadzić do strat finansowych.
W przeciwieństwie do suszonego ziarna, kiszona kukurydza ma lepsza żywotność. Rzadziej atakowana jest przez pleśnie i grzyby, zdecydowanie wygodniej się ją przechowuje i transportuje, gdyż sprzedawana jest w specjalnej folii. Nadaje się dla drobiu, trzody chlewnej i krów.
Wysoka kaloryczność i duża zawartość białka. Sycące i skuteczne dodatki paszowe.
Kukurydzę na tle innych dodatków wyróżnia przede wszystkim dużą zawartość białka roślinnego. Zdecydowanie wolniej rozkłada się w organizmie, przez co zwierzę czuje nasycenie, pomimo pobierania dużej ilości pokarmu. Podawanie jej krowom mlecznym, zwłaszcza w pierwszych 100 dniach laktacji, ma wpływ na zwiększenie produkcji mleka. Zastosowanie tej metody żywienia w mniejszych gospodarstwach, z pewnością przełoży się na zwiększenie zysku, pomimo niedużej inwestycji.
Duże zainteresowanie kukurydzą kiszoną sprawiło, że jest ona powszechnie dostępna. Na rynku dostępne jest kiszone ziarno, najczęściej gniecione, które przyspiesza i ułatwia zakiszenie kukurydzy, ale również cała część rośliny, również łodygi i liście. Są one jednak mniej efektowne i smaczne, dlatego poleca się podawać ziarno, zwłaszcza dla zwierząt, które niechętnie sięgają po kiszonki.
Kukurydza sprzedawana jest w wygodnych do transportu i magazynowania foliach. Jest wytrzymała, a niezjedzony zima pokarm, można podawać nawet wiosną, gdyż tak zakonserwowana pasza wykazuje duża odporność na psucie. Należy podawać tyle karmy, ile są wstanie zjeść zwierzęta podczas jednego karmienia, a w przypadku niezjedzenia, resztki paszy należy niezwłocznie usunąć, aby uniknąć namnażania się bakterii, które mogą doprowadzić do chorób układu pokarmowego, a nawet być przyczyną śmierci.