Błonnik pokarmowy to bardzo istotny dla zdrowia całego organizmu składnik. Pomaga również zachować prawidłową wagę i normalną sylwetkę. Spożywanie błonnika działa profilaktycznie w cukrzycy, działa przeciwnowotworowo chroniąc organizm, wspomaga cały układ krążenia chroniąc przed wszelakimi chorobami serca, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Niewielu jednak wie, że warzywa błonnik posiadają w odpowiednich ilościach. Błonnik należy do węglowodanów i jest oporny na działania enzymów trawiennych człowieka.
Suszone warzywa błonnik posiadają w największych ilościach. Szczególnie takie jak suszona biała fasola lub suszona fasola czerwona, czyli suszone warzywa strączkowe. Ponadto spore ilości posiada także suszona marchew, cebula i soja. Zielone warzywa to kolejne doskonałe źródło błonnika. Najwięcej z nich zawiera pietruszka, a dokładniej jej liście. Korzeń pietruszki ma go nieco mniej, jednak również wystarczająco dużo, aby spożywać go z widoczną korzyścią dla naszego zdrowia. Takie warzywa jak chrzan, koperek, seler i czosnek, będąc jedynie dodatkiem w postaci przyprawy, przemycą do naszych posiłków więcej błonnika, niż do tej pory. Z warzyw pełnych błonnika, warto zrobić domową mieszankę przypraw.